Gratin dauphinois traditionnel

Hey everyone, hope you are having an incredible day today. Today, I'm gonna show you how to make a distinctive dish, Gratin dauphinois traditionnel. It is one of my favorites. For mine, I'm gonna make it a little bit unique. This will be really delicious.
Gratin dauphinois traditionnel is one of the most well liked of current trending meals on earth. It's enjoyed by millions daily. It is easy, it's quick, it tastes delicious. They're nice and they look wonderful. Gratin dauphinois traditionnel is something that I've loved my entire life.
Many things affect the quality of taste from Gratin dauphinois traditionnel, starting from the type of ingredients, then the selection of fresh ingredients, the ability to cut dishes to how to make and serve them. Don't worry if you want to prepare Gratin dauphinois traditionnel delicious at home, because if you already know the trick then this dish can be used as an extraordinary special treat.
As for the number of servings that can be served to make Gratin dauphinois traditionnel is 8-10 personnes. So make sure this portion is enough to serve for yourself and your beloved family.
Just in addition, the time it takes to cook Gratin dauphinois traditionnel estimated approx 2 heures (30’ préparation-1,5hr cuisine).
To begin with this particular recipe, we have to prepare a few components. You can cook Gratin dauphinois traditionnel using 10 ingredients and 7 steps. Here is how you can achieve it.
Le gratin dauphinois remonte à la Révolution française. Spécialité du Dauphiné, il faut le laisser cuire longtemps (pour que tout soit confit à souhait).
Attention : je vous conseille de ne pas passer les rondelles de pommes de terre sous l’eau une fois coupées, afin de conserver la consistance crémeuse et fondante désirée.~Ele
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Ingredients and spices that need to be Get to make Gratin dauphinois traditionnel:
- 1.800 kg pommes de terre (Charlotte)
- 800 ml lait
- 400 ml crème fraiche
- 2-3 gousses d’ail
- 1/2 cc Noix de muscade
- Sel, poivre
- 100 gr beurre doux (optionnel)
- A combiner au choix avec :
- Viande avec sauce Marchand de vin
- Haricots verts à la Française
Steps to make to make Gratin dauphinois traditionnel
- Eplucher les pommes de terre et les placer dans un grand saladier rempli d'eau froide.


- Eplucher l'ail, et frotter votre plat à gratin avec. Le râper, puis mettre de côté pour plus tard.



- Couper les pommes de terre en de très fines tranches en vous aidant d'une mandoline au besoin. Les placer dans une passoire pour bien égoutter.


- Préchauffer votre four à 200°. Dans une grande casserole, verser le lait, la crème fraiche, sans oublier d'ajouter ail, noix de muscade, sel et poivre. Placer les pommes de terre en faisant bien attention qu'elle restent bien toutes immergées. Faire chauffer, et dès que l'eau boue, faire bouillir 10 minutes à feu moyen (encore une fois, tout en gardant les pommes de terre bien immergées).



- Enlever les pommes de terre à l'aide d'une écumoire. Les placer dans le plat à gratin, éventuellement par couches successives saupoudrées de sel. Une fois toutes les pommes de terre ainsi placées, verser le reste de la casserole en répartissant bien la crème sur l'ensemble du plat.
(En option : Découper de petits cubes de beurre et les placer un peu partout au dessus. Personnellement, nous faisons sans.)


- Mettre le plat à gratin au four. Baisser la température à 150°, et laisser cuire 1h30 à chaleur tournante.
Note : il vaut mieux préparer ce plat 6, 12 ou même 24 heures avant, pour le réchauffer (120° pendant au moins 20 minutes) avant de servir. En effet, plus on le laisse reposer, plus il est savoureux.

- Servir idéalement avec viande, et accompagné de légumes verts. Bon appétit !


As your experience and also self-confidence expands, you will certainly locate that you have extra all-natural control over your diet regimen and adjust your diet plan to your personal preferences gradually. Whether you want to serve a dish that makes use of less or even more ingredients or is a bit essentially hot, you can make easy adjustments to achieve this objective. To put it simply, start making your dishes on time. As for fundamental cooking abilities for novices you do not require to discover them yet only if you grasp some simple cooking methods.
This isn't a full guide to fast as well as easy lunch dishes but its good something to chew on. With any luck this will get your innovative juices moving so you can prepare scrumptious dishes for your family without doing a lot of square meals on your trip.
So that is going to wrap it up with this exceptional food Recipe of Quick Gratin dauphinois traditionnel. Thanks so much for reading. I'm confident that you can make this at home. There is gonna be interesting food in home recipes coming up. Don't forget to bookmark this page in your browser, and share it to your loved ones, friends and colleague. Thanks again for reading. Go on get cooking!
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